Als basketball eenmaal goed tussen de oren zit en het wordt je passie is er geen houden meer aan. Carel Sündermann (toen 43 jaar) werd tijdens de oprichtingsvergadering van 30 november 1973 benoemd tot voorzitter van de nieuwe zwijndrechtse basketballvereniging "Devel Devils". Bovendien slaagde hij erin een aantal mensen bereid te vinden om de bestuurlijke taken voor hun rekening te nemen. Maarten Rook werd de eerste secretaris en Gerard van Dijk de eerste penningmeester. Aanvankelijk liet het zich aanzien dat de nieuwe vereniging alleen met een herenafdeling van start zou gaan, maar de toeloop van een voldoende aantal aspirant basketballsters rechtvaardigde het, al meteen de nodige zorg aan een damesafdeling te besteden. De dames gingen in sportzaal 't Hoff onder leiding van Wil Dortwegt (speelster van Frisol/Rowic) trainen. Bert ter Maat, ook al van Frisol/Rowic afkomstig nam de heren voor zijn rekening. De gemeenste Zwijndrecht heeft de nieuwe Zwijndrechtse basketballvereniging "Devel Devils" een startsubsidie gegeven, waardoor zij instaat werd gesteld trainingszalen te huren. Op 15 januari 1974 heeft de basketballvereniging "Devel Devils" een ledenaantal van zestig leden, die geestdriftig aan het trainen zijn om tijdens de competitiestart van het seizoen 1974/1975 goed voor de dag te komen.

Vanaf 1 juli 1989 is de naam "Devel Devils" gewijzigd naar "BC Verkerk". Het bedrijf PA Verkerk installatietechniek verbond zijn naam aan de vereniging. Met ingang van dit seizoen was ook een nieuw bestuur aangetreden en vanaf december 1989 heeft BC Verkerk haar oude vertrouwde thuisbasis "de Walburghal" verruild voor de splinter nieuwe "Develhal". Daar heeft BC Verkerk tevens de exploitatie van een aanpalende sportkantine. Tevens deden een aantal spelers van regio concurrent Rowic de overstap naar BC Verkerk. BC Verkerk wilde met het herenteam doorstoten naar de eredivisie. Bovendien draaide heren 2 ook goed met een kampioenschap op en dames 2 was binnen vier jaar drie keer kampioen geworden en mocht dat jaar een klasse overslaan. In januari 1990 wordt bekend dat Dordrecht weer één van haar weinige nog resterende sportploegen met internationale uitstraling kwijt raakte. De rolstoelbasketballers van "De Centrale/Racing Rowic", al jarenlang "ambassadeurs" van de merwestad in binnen- en buitenland, zette aan het einde van het seizoen 1989/1990 een punt achter bij de club uit Dordrecht. In navolging van een aantal van hun valide collega's maken de veelvoudig nationaal kampioen en Euro-Cup winnaars ook de overstap naar BC Verkerk. Tijdens de bekerfinale van het rolstoelbasketball tussen SC Antilope en De Centrale/Racing Rowic was het wel opvallend dat er veel BC Verkerk-supporters op de tribune. De bekerfinale werd overigens door De Centrale/Racing Rowic gewonnen met 73-47. Voor de derde maal in successie moest een vertegenwoordiger van de basktebalbond kern Rotterdam in het seizoen 1989/1990 naar de Zwijndrechtse Develhal om een kampioensteam te feliciteren bij BC Verkerk. Na Jongens B2 en dames 2 was het nu de beurt Jongens A. Dames 1 speelt het seizoen 1990/1991 op landelijk niveau (Eerste divisie) terwijl het heren 1 zich mocht gaan waar maken in de hoogste klasse van het rayon West.

BC Verkerk is er dan toch in geslaagd een belangrijke versterking aan te trekken, voor het heren 1 team, nadat eerdere pogingen op niets waren uitgelopen. De 22-jarige Canadees Cameron Slomp en de Amerikaan Larenzo Nash (een guard die eerder voor het wereld beroemde NBA-team Chicago Bulls speelde en is rapper van de Human Resource) versterkten de verkerkformatie. Na een turbulente zomer staan maar liefst 23 teams in de startblokken om op verschillende niveaus het basketbalspel vorm te geven. Naast de promoties van de standaardteams (dames 1 en heren 1), speelde de overkomst van een geheel rolstoelbasketbalteam (veelbesproken door insiders) het eerste viool in de voorbereiding van dit seizoen. Het betreft een eredivisieteam dat het Dordtse Rowic vaarwel wilde zeggen en op zoek was naar een andere vereniging. Naast dit eredivisieteam opereerde ook Dames 1 op landelijk niveau. De enige vertegenwoordiger van BC Verkerk in rayon West was heren 1, dat na hun promotie 1e klasse ging spelen. Heren 2 kwam dat jaar uit in de eerste klasse van de kern Rotterdam, en dames 2 eveneens bij de dames. Alle meisjesteams speelde dat jaar in hun leeftijdscategorie in de eerste klasse en bij de jongens geldt dat voor de A-selectie. Ten slotte waren er drie mini-teams, één  voor 7-9 jarigen en twee voor 10-, 11 en 12-jarigen. Na een heleboel geharrewar met de basketbalbond werd het rolstoelteam van toch ingedeeld in de eredivisie. Halverwege het seizoen staan de standaard teams als volgt voor: Dames 1 staat 7e gevolgd door regio concurrent Rowic die hekkensluiter is. Het rolstoelteam staat ongeslagen bovenaan en heren 1 stond op dat moment gedeelde 1e. Door heimwee en andere problemen ging de center Cameron Slomp in januari 1991 spoorslags terug naar zijn vaderland. Nog geen week na het vertrek van de Canadees Cameron Slomp had BC Verkerk al een vervanger klaarstaan. De 23-jarige Amerikaanse center John Sikes, die BC Verkerk kwam versterken voor de rest van het seizoen. Het seizoen 1990/1991 was zowat alweer op zijn eind, maar de wedstrijdcommissie van het Rayon West van de basketbalbond had nu pas een beslissing genomen om dames 1 van BC Verkerk alsnog uit te roepen tot kampioen van de eerste klasse in het seizoen 1989/1990. Het dames 1 team van BC Verkerk is uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 1990 in de gemeente Zwijndrecht. De rolstoelbasketballers hebben zich in het Engelse Oldham geplaatst voor de finaleronde van de Euro-Cup voor landskampioenen. Na winst op Gunco mocht het 2e damesteam zich kampioen noemen van de eerste klasse in de kern Rotterdam, dit gebeurde al vrijvroeg in het seizoen (15 maart). 

Sicco Brink, voorzitter en grote man achter de plannen voor topbasketball in de buizenstad legt aan het eind van het seizoen de hamer neer. Het is dames 1 ernst met de "reddingsoperatie" om de status van eerste divisionist te handhaven. In de Develhal zorgde zij voor een daverende stunt door de trotse koploper Flash op een 17-73 nederlaag te trakteren en zo twee belangrijke en onverwachte punten aan het totaal toe te voegen. Op zaterdag 30 maart haalde het rolstoelteam de eerste cup binnen, er werd in Hengelo gewonnen van Aalsmeer met 94-71. Midden april haalt heren 1 tegen naaste concurrent Waddinxveen Flyers het kampioenschap binnen van de eerst klasse rayon (eindstand: 71-82). Eind april mocht BC Verkerk alweer zijn derde kampioensteam begroeten, dit maal was het meisjes A1 die haar eerst plaats veilig stelde door een ruime overwinning op directe concurrent Rowic. Voor de vierde maal in successie mocht er bij BC Verkerk een kampioensteam worden gefeliciteerd. Na de eerdergenoemde teams was het nu de beurt aan mini's 3. De Euro-Cup voor landskampioenen bij de rolstoelbasketballers verhuisde dat jaar van Dordrecht naar Zwijndrecht, maar blijft in handen van dezelfde spelers. "De triple" is voor binnen voor de rolstoelers, na de Euro Cup en de nationale beker veroverde de "roller" nu dan ook het landskampioenschap. Het was zoals u al heeft gelezen een productief seizoen voor BC Verkerk, LAAT ER MEER KOMEN!!!!

Op 8 juni 1991 werd in Athene de europese viering van het 100-jarig bestaan van basketball gehouden. Tijdens de All Star wedstrijd Balkan-Europa werd de rolstoelbasketbal- international en speler van BC Verkerk Gert-Jan van der Linden door de FIBA uitgeroepen tot "Beste rolstoelbasketballer van de wereld". Hij ontving uit handen van Tony Kukoc (Chicago Bulls) een onderscheiding. Het heren 1 team heeft ter voorbereiding op het debuut in de landelijke eerstedivisie een loodzwaar oefenprogramma in elkaar gedraaid. Zij spelen in vier weken tijd maar liefst elf oefenwedstrijden. De eerste week van september gaan de spelers(sters) van BC Verkerk voor het eerst naar de training ter voorbereiding op het seizoen 1991/1992. Achter de schermen is er echter al het nodige gebeurd om de start van het seizoen soepel te doen verlopen. Al voor de zomervakantie kozen de leden een gedeeltelijk nieuw bestuur. Oud penningmeester Aart de Boon volgde Sicco Brink op als voorzitter. Hij is tevreden met strak afgebakende functieverdeling in het nieuwe bestuur, waarin Pieter Visser hem opvolgde als penningmeester. BC Verkerk start het seizoen 1991/1992 met maar liefst 20 teams die deelnemen aan diverse competities. De toezegging van de amerikaanse publiekstrekker Larenzo Nash om weer een jaar bij BC Verkerk te komen spelen betekende dat het heren 1 team ook in de eerste divisie favoriet is. Zo'n vijftien kinderen deden woensdag 16 oktober 1991 intensief hun best om het basketbal onder de knie te krijgen. Spelers van BC Verkerk fungeerde als enthousiaste instructeurs. Het basketbal is een onderdeel van de sport- en spelinstuif die in de "Develhal" werd gehouden. Uit het jaarverslag (1990/1991) van de NBB blijkt dat BC Verkerk met stip is gestegen naar de 10e plaats van grootste verenigingen van Nederland. BC Verkerk heeft aan het begin van het seizoen 1991/1992 ongeveer 250 leden! Helaas moet BC Verkerk de organisatie van de Euro-Cup (rolstoelbasketbal), waarvoor het zich kandidaat had gesteld, overlaten aan de Engelse club Action Steelers. De rollers hoeven als huidig kampioen niet deel te nemen aan de voorrondes. We weten allemaal dat heren " de was" niet moeten doen, maar november 1991 werd het allemaal wel heel duidelijk. De shirts van het heren 1 team waren iets te heet gewassen, waardoor de heren nu in het roze, in plaats van het rood/wit spelen. Wanneer het kerst- en nieuwjaarsreces wordt ingeluid de rollers ruimschoots bovenaan (niet anders verwacht!) net als heren 1, die goed op schema liggen voor de titel. Het dames 1 team staat na een moeizame start van de competitie toch bovenaan. Op 8 januari is er een abrupt einde gekomen aan het bekeravontuur van het heren 1 team. Zij trokken zich terug, nadat de NBB het al drie keer uitgestelde uitduel met Racing Beverwijk één dag voor het belangrijke competitieduel tegen Molen WSC had vastgesteld. Halverwege het seizoen 1991/1992 blijkt BC Verkerk de 5e club van Nederland te zijn (met ± 275 leden). Op 24 januari 1992 wordt bekend dat het bestuur van BC Verkerk en P.A. Verkerk een contractverlening overeengekomen zijn, zodat de basketballers ook na dit seizoen BC Verkerk blijven heten. De al drie jaar aan elkaar verbonden partijen gaan voorlopig tot 1 juli 1993 met elkaar door. Na de overwinning op Aalsmeer hebben de rollers al eind februari het kampioenschap veiliggesteld en kunnen ze de aandacht richten op de Euro-cup. Het rolstoelbasketbal stond tijdens de jaarlijkse sportverkiezingen in Zwijndrecht in de belangstelling. Gert-Jan van der Linden werd uitgeroepen tot sportman van het jaar, en de rollers van BC Verkerk tot sportploeg van het jaar. Begin april is het dan eindelijk zover, de titel voor dames 1 is binnen, op naar de eerste divisie. Het volgende team dat het kampioenschap kon gaan vieren was het meisjes juniorenteam dat in de 1e klasse van de kern Rotterdam kampioen werd. De rollers reisden begin mei naar Sheffield (Engeland) af voor de finale ronde van de Euro-cup. Zij veegden daar zonder problemen de ene concurrent na de andere van het veld en walsten ook in de finale tegen (toch weer) A.S. Berck (Frankrijk) zonder pardon over de opponent heen. Middels een 63-38 overwinning werd de trofee voor het 2e achtereenvolgende jaar mee naar de buizenstad genomen. Na de landstitel en Euro-Cup titel hebben de rollers ook de beker binnen gehaald. Na een zege op Aalsmeer. Ook de heren zijn kampioen geworden. Dit na een lang en vermoeiend seizoen, zullen ze promoveren naar de promotiedivisie. BC Verkerk organiseert dit jaar voor het eerst een pleintjesbasketbal toernooi. Er hebben zich 50 teams ingeschreven.

We hebben ons allemaal tijdens de zomerstop lekker kunnen (ver)maken met regelmatig hoogstaand basketbal, dat door het "Dream Team 1" tijdens de Olympische Spelen van Barcelona (1992) ten tonele werd gegeven. BC Verkerk heeft te horen gekregen dat ze de organisatie van de finale ronde van de Euro Cup (het europees clubkampioenschap voor rolstoelbasketbal voor 1992/1993 heeft toegewezen gekregen. Het toernooi om de eurpeese beker voor landskampioenen, waarvoor tweevoudig winnaar en titelhouder BC Verkerk zich automatisch heeft geplaatst, zal van 30 april t/m 2 mei 1993 in "De Develhal" worden gespeeld. Een gevormde commissie zal zich over de organisatie ontfermen. Een verslag van dit toernooi is te vinden onder: Euro Cup 1993. Nadat alle valide spelers het Olympisch dorp van Barcelona hadden verlaten en de schoonmaakploegen hun werk hadden gedaan konden de Paralympics beginnen. Deze werden gehouden van 3 t/m 14 september 1992. BC Verkerk leverde 8 spelers (van de in totaal 12) aan het nationaal heren team. De heren rolstoelbasketballers speelde een sterk toernooi waar ze in de finale Amerika als tegenstander troffen. Het was een zeer spannende en close wedstrijd die uit eindelijk met 2 punten verschil werd verloren. Maar het hield hier niet op, de aanvoerder van Amerika werd betrapt op doping gebruik en zodoende kreeg het nationaal heren rolstoelbasketbal team toch nog goud (wel moesten zij daar enkele jaren op wachten). Het Heren 1 team van BC Verkerk heeft al voor het begin van de competitie afscheid genomen van één van de nieuwe aankopen, Dickinson. Hij liet zich in de eerste trainingsweek geen enkele maal zien! Het damesteam van BC Verkerk zal het seizoen opnieuw proberen om een beetje uit de diepe slagschaduw van het succesvolle Zwijndrechtse herenteam te treden. De kansen daarop lijken volop aanwezig, want het team van nieuwkomer Coach Jan-Dirk Renes is op papier één van de sterkste formaties van de landelijke eerste divisie B. BC Verkerk sloot midden september 1992 de oefencampagne voor het debuut in de promotiedivisie af, met overwinningen tegen Rotterdam-Zuid (90-82), en Luba/Leiden (94-85), en begroete gelijk ook een oude bekende. Larenzo Nash, de Amerikaanse spelverdeler die de afgelopen twee seizoenen kleur gaf aan de Zwijndrechtse basketbalploeg, maakte tegen Leiden zijn rentree. Het Nederlandse mannen rolstoelbasketbalteam verloor in de finale met 39-36 van de VS. Volkomen onnodig want Oranje overklaste de tegenstander bij vlagen. De oefenperiode duurde voor de dames van BC Verkerk zelfs tot op de eerste competitiedag voort. Er bleek immers een wereld van verschil te zitten tussen de Zwijndrechtse basketbalsters, net terug in de eerste divisie, en die van het ook al gepromoveerde Virtus: 103-43. De kans is levensgroot aanwezig dat de zilveren medaille die het Nederlandse heren-rolstoelbasketbalteam op de paralympics in Barcelona veroverde, alsnog omgezet wordt in een gouden plak. Uit dopingtests is immers gebleken dat één van de spelers van het team van de Verenigde Staten (dat de finale met 39-36 won) verboden stimulerende middelen heeft gebruikt. Het herenteam heeft de enorme krachtsinspanning tegen Wyba niet kunnen herhalen. De door blessures en schorsingen behoorlijk gedecimeerde ploeg werd al bij het eerste optreden in het nationale bekertoernooi uit de strijd gegooid door Molen-WSC: 66-85. De dames van BC Verkerk groeiden in het bekertreffen tegen AmstelHaag Lions boven zich zelf uit, maar bleken bij de eindmeting toch net een centimeter tekort te komen. De 80-81 nederlaag tegen de promotiedivisieploeg uit Landsmeer was uiteraard geen blamage, zeker niet als het hoge spelpeil in aanmerking wordt genomen, maar wel uitermate triest. BC Verkerk ziet de kansen op promotie naar de eredivisie steeds verder door de handen glippen. De aangeslagen Zwijndrechters hadden tegen koploper Akrides 2 wel degelijk kansen, maar konden opnieuw niet de juiste mentale instelling opbrengen om veertig minuten voluit te gaan. Een paar tegen slagen waren voldoende voor het team van Wim Schot om zich door de bezoekers als makke schapen naar de slachtbank te laten leiden: 86-110. Na de voorronden in Rotterdam, Brugge en Overrijse kent het organiserende BC Verkerk de deelnemers aan de finale om de Euro Cup (Eruopa Cup rolstoelbasketbal) die op 30 april t/m 2 mei plaats heeft in de Zwijndrechtse Develhal. Hadden YE Steelers uit Sheffield (Engeland) en tweevoudig bekerwinnaar BC Verkerk zich al eerder geplaatst, aan dat lijstje werden toegevoegd: Aces (Engeland), Briantea'84 (Italië), St-Jan Brugge (België), Salzburg (Oostenrijk), UBC Münster (Duitsland) en USC München (Duitsland). Het herenteam van BC Verkerk kan de tweede plaats in de promotiedivisie (en dus een plek in de eredivisie) definitief vergeten. Ze werden van hun illusies beroofd door Festo, dat in eigen huis met 88-83 zegevierde. Die nederlaag was onnodig. Aanvankelijk zag het er niet naar uit, dat het zover zou komen. BC Verkerk bouwde via 4-11 en 24-37 een voordelige marge van 30-39 op, maar de Voorburgers bogen de achterstand nog voor rust om in voorsprong (46-43). Tegen het einde toen BC Verkerk de kloof terug bracht van 83-75 naar 84-83 werd het nog even spannend, maar Festo liet zich de winst niet meer ontnemen.

In 2016 diende zich een nieuwe sponsor aan bij BC Verkerk, namelijk Helmink Telecommunicatie groep. De eigenaar Micha Helmink zelf voelde de passie van een nieuw bestuur en de wil om te groeien met het basketball in deze regio. Hij wilde direct hoofdspponsorschap overnemen van de Verkerk groep en zijn naam verbinden aan de club. Vanaf deze datum gaat de vereniging verder onder de naam Helmink Heroes Zwijndrecht en zal er hard worden gewerkt aan een nieuwe groeikern in de Drechtsteden voor deze mooie sport. Na de naamswijziging zijn ook alle tenues aan de beurt en wordt er, nog steeds in rood en wit gespeeld maar nu met de naam Helmink prominent aanwezig. Er wordt door het bestuur tevens veel "herrie" gemaakt naar buiten via krant maar ook middels contacten met omliggende verenigingen. Een eerste mogelijkheid tot samengang ontstaat met Flax Field Fighters in Hendrik-ido-Ambacht welke zeer logisch zou zijn omdat deze twee samen een zeer sterk koppel zouden zijn en er tussen spelende leden al jaren goed contact is. De tijd lijkt nog niet rijp en beide verenigingen gaan op eigen voet door maar wensen wel samen te werken indien nodig.

 

Seizoen 2016/2017

Dit seizoen is wederom een bewogen seizoen: niet alleen voert de NBB een aantal grote wijzigingen door, waaronder een digitaal wedstrijd formulier en een nieuwe backoffice; ook dient de Vereniging BV Volgerlanden (voorheen BV Fairmount) zich aan bij het bestuur met de wens om samen te gaan. Het gaat hier vooral om behoud van een 6 a 7 tal teams van voornamelijk jeugd. Na ampele besprekingen wordt er haast gemaakt om, zelfs tijdens de wijzigingen bij de NBB, in de zomer alle leden over te zetten zodat iedereen na de zomer weer lekker kan ballen. Door stevig doorhalen door het bestuur en de betrokken commissies lukt het, zij het met wat opstartprobleempjes, te starten met alle teams in september 2017.

Seizoen 2017/2018

Het is zogezegd gelukt om de beide verenigingen samen te voegen en wat passen deze beiden goed bij elkaar: De vele jeugdteams van beide verenigingen vullen elkaar goed aan maar vooral de middenjeugd u16 tm U22 teams van voormalig BV Volgerlanden vullen exact een gat bij Helmink Heroes dat daarentegen weer 3 senioren teams aanvult. Het zo belangrijke middenkader is gevuld voor beide verenigingen. Ook vooral het professionele en technische van voormalig BV Volgerlanden sluit zeer goed aan bij het sociaal en toch ook fanatieke Helmink Heroes. Er worden sinds lange tijd weer teams gevormd voor jongens U18 en 3 U16 teams, en dames U22 in eerste klasse en een heren U22 in 2de divisie. De groei is ingezet!